sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Arvostelu: The Ridiculous 6 (2015)

THE RIDICULOUS 6



Ohjaus: Frank Coraci
Pääosissa: Adam Sandler, Terry Crews, Jorge Garcia, Taylor Lautner, Rob Schneider, Luke Wilson, Nick Nolte, Will Forte, Steve Zahn, Harvey Keitel, Nick Swardson ja Danny Trejo
Genre: komedia, lännenelokuva
Kesto: 1 tunti 59 minuuttia
Ikäraja: Netflixin antama suositus: AIKUISET

Adam Sandler on näyttelijä, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Joidenkin mielestä hän ja hänen elokuvansa ovat aivan hirveitä ja jotkut taas pystyvät sietämään Sandleria ja katsomaan hänen elokuviaan sellaisina, kuin ne ovat. Netflix on tehnyt Sandlerin kanssa neljän elokuvan sopimuksen, joista The Ridiculous 6 on ensimmäinen. Sandler kutsui kaverinsa Rob Schneiderin ja muutamat muut tutut kasvot tekemään länkkäriä, joka tällä hetkellä rikkoo yllätyksellisesti ennätyksiä Netflixissä.

Sandler esittää Tommya, jonka intiaanit ovat kasvattaneet nimellä Valkoinen Veitsi. Kun Tommyn pankkeja ryöstelevä isä Frank Stockburn siepataan, täytyy Tommyn lähteä varastamaan 50 000 dollaria isänsä pelastamisen toivossa. Matkalla hän törmää viiteen enemmän tai vähemmän idioottiin, joista käy ilmi, että he ovat myös Stockburnin lapsia. Kuusi velipuolta lyöttäytyvät yhteen auttaakseen isäänsä, jota kukaan heistä ei tunne.

Sandlerin elokuvista ei kannata näyttelijän lahjoja etsiä. Yksikään näyttelijöistä ei tee minkäänlaista vaikutusta, mutta elokuvan pointti ei olekaan siinä. Kuten muut Sandlerin elokuvat, kyseessä on kaverusten tekemä komedia, jossa pääasia on enemmänkin, että tekijöillä on ollut hauskaa. Osa vitseistä onneksi saa naurahtelemaan kotisohvalla asti.

Adam Sandlerin esittämä Tommy/Valkoinen Veitsi ei paljoa puhu ja pysyy vakavana ja hyvin samanlaisena elokuvan alusta loppuun. Rob Schneiderin esittämä puoliksi meksikolainen Ramon rakastaa aasiaan ehkä vähän liian paljon. Twilighteista (2008-2012) tuttu Taylor Lautner näyttelee Pikku Peteä, joka on täysi idiootti. Vaikka Pikku Petellä on hauskat hetkensä - kuten yksi hirttokohtaus - on hän silti suurimman osan ajasta rasittava. Terry Crewsin pianistihahmo Chico on myös aika vajaaälyinen ja Jorge Garcian hahmo Herm puhuu vain äännähdyksillä. Ainoa jollain tapaa järkevä on Luke Wilsonin esittämä Danny, jolla on henkisiä ongelmia menneisyytensä takia.
     Nick Nolte murahtelee tuttuun tyyliinsä Frank Stockburnina, samoin Danny Trejo. Trejo ehkä hymyilee tässä normaalia enemmän.
     Mukana on myös lyhyitä vetoja näyttelijöiltä, kuten Steve Buscemi, John Turturro ja David Spade. Myös rap-artisti Vanilla Ice käy piipahtamassa.

Visuaalisesti The Ridiculous 6 näyttää samalta kuin lännen elokuvat yleensä. Elokuvan alussa lukee teksti "Presented in 4K", josta en tiedä oliko kyseessä vitsi, vai onko The Ridiculous 6 oikeasti tehty korkealla kuvanlaadulla. Elokuva on oikeastaan yllättävän hyvin kuvattu ja leikattu. Ongelmat löytyvät pääosin näyttelijöistä ja käsikirjoituksesta. Elokuva on monella tapaa ennalta-arvattava ja vitsit ovat toinen toistaan huonompia. Miltä esimerkiksi kuulostaa aasi, joka ulostaa voimakkaalla paineella? Ensimmäisellä kerralla se saattaa saada virneen kasvoille, mutta toisen kerran olisi voinut jättää väliin.

Ohjaaja Frank Coracin nimi ei välttämättä sano mitään, mutta hän on ohjannut Adam Sandlerin elokuvia, kuten The Wedding Singer (1998), Juomahemmo (Waterboy - 1998) ja Blended (2014). Hän on ohjannut myös pari Kevin Jamesin tähdittämää elokuvaa.

Melkein kahden tunnin kestollaan The Ridiculous 6 on aivan liian pitkä elokuva. Varsinkin aluksi ihan hauskan pesäpallo-ottelukohtauksen - tai siis Kepakko McKeppi -ottelukohtauksen - pidentyessä elokuva tuntuu alkavan junnaavan paikoillaan. Toisena käsikirjoittajana Sandler olisi voinut tajuta ottaa muutamia kohtauksia kokonaan pois ja lyhentää monien kohtien kestoa.

Jos alapäähuumori, huonot vitsit, Adam Sandler ja Rob Schneider ovat sinun juttusi, niin käy toki vilkaisemassa tämä. The Ridiculous 6 ei tarjoa oikeastaan muuta. Jos taas edellä mainitut asiat eivät toimi, niin jätä väliin. Elokuvassa on sen verran mukana rivoja vitsejä, että lapsille ei sitä kannata näyttää.

Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään Adam Sandleria ja hänen elokuviaan kohtaan. Mielestäni Aina eka kerta (50 First Dates - 2004), Klik! (Click - 2006), Zohan - lupa saksia (You Don't Mess With The Zohan  - 2008) ja Just Go With It (2011) ovat oikein viihdyttäviä elokuvia. Toki Sandlerin tuotantoon kuuluu niitä heikompia ja niitä tosi huonoja, kuten Jack And Jill (2011) ja Bulletproof (1996). Hänen elokuvansa eivät ole taidetta tai mestariteoksia, muttei kaikkien elokuvien tarvitse olla. Vaikka elokuvaa Pixels (2015) on paljon haukuttu, niin aion senkin katsoa jonain päivänä.

Ei Netflixiä? Ei ongelmaa! Tällä hetkellä The Ridiculous 6 on Suomessa saatavilla vain Netflixissä, mutta jos on kova tarve päästä näkemään se, niin muistakaa, että ensimmäinen kuukausi on ilmainen! Ja jos rahaa riittää, niin kannattaa myös maksaa Netflixistä. Vaikka kaikki uusimmat elokuvat eivät olekaan Netflixissä, niin sieltä löytyy myös paljon sarjoja - tuntikausia katsottavaa, kunhan antaa mahdollisuuksia. Varoitus: sosiaalinen elämä saattaa kärsiä Netflixin takia...

Yhteenveto: The Ridiculous 6 ei ole huono elokuva. Se ei ole kuitenkaan kovin hyvä. Se on niitä, jotka ovat niin kehnoja, että niistä voi jopa nauttia. Vaikka elokuvassa on paljon turhaa, niin siitä löytyy hyviäkin asioita tylsän päivän varalle. Jos et siis muuta löydä Netflixistä, niin laita The Ridiculous 6 pyörimään. Siltä ei tosin kannata odottaa paljoa - jos olet nähnyt Sandlerin muita elokuvia niin tiedät, mitä tarkoitan. Jos ei muusta tykkää, niin ainakin elokuvassa on hienosti tehdyt lopputekstit, joiden jälkeen tulee vielä lyhyt pätkä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.1.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.comingsoon.net
The Ridiculous Six, 2015, Netflix, Happy Madison Productions

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti