torstai 24. maaliskuuta 2016

Arvostelu: Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE



Ohjaus: Zack Snyder
Pääosissa: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter ja Gal Gadot
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 2 tuntia 31 minuuttia - Ultimate Edition: 3 tuntia 1 minuutti
Ikäraja: 12 - Ultimate Edition: 16

Kun Man of Steel (2013) oli ilmestynyt, se jakoi mielipiteet voimakkaasti. Monet rakastivat elokuvaa ja monet vihasivat. Elokuva kuitenkin tienasi törkeän summan rahaa ja jatko-osa oli saman tien suunnitteilla. Alunperin piti olla kyseessä toinen Superman-elokuva, mutta aika nopeasti ilmoitettiin, että mukana olisi Batman. Ajattelin, että Batman olisi taustalla ja pian hänkin saisi oman elokuvansa, mutta sitten alkoi puhe, että elokuva on Batman vs Superman - siis ei Superman vs Batman, vaan juurikin BATMAN vs Superman, eli siinä keskityttäisiin enemmän Batmaniin. Jossain kohtaa ilmoitettiin, että mukana olisi Wonder Woman. Lex Luthor ilmoitettiin pahikseksi. Huhu kiersi, että elokuvassa nähtäisiin myös Aquaman, josta ilmestyi promokuvia. Trailerit näyttivät kuitenkin rautaisilta ja tiesin, että kyseessä on eniten odottamani elokuva vuodelta 2016. Yhdessä trailerissa spoilattiin, että mukana on pahiksena myös Doomsday ja aloin miettiä, että onko elokuvasta tulossa liian täysi. Tänään menin erittäin toiveikkaana katsomaan elokuvan vihdoin Finnkino Tennispalatsin jättikankaalta 3D:nä.

Superman jakaa kansan joukossa mielipiteitä. Jotkut pitävät häntä jumalana ja jotkut uhkana maailmalle. Bruce Wayne on yksi jälkimmäisistä ja hän kokee velvollisuudekseen pysäyttää Supermanin. Samaan aikaan Lex Luthor alkaa juonitella Supermania vastaan, kryptoniittipalan löytyessä Intiasta. Lois Lane tutkii juttua Supermanin lavastamisesta ja jäljet johtavat Lex Luthoriin. Superman näkee Batmanin uhkana ihmisille ja päättää lopettaa tämän toiminnat.




Monia pelotti, kun Ben Affleck pestattiin Batmanin/Bruce Waynen rooliin. Olin yksi heistä. Affleck ei ole kummoinen näyttelijä ja hänhän epäonnistui edellisessä supersankariroolissaan Daredevilissä (2003). Mutta ei huolta, Affleck vetää yrmyilevän Batman-roolin tyylillä. Tämän elokuvan Batman on jo kokenut kovia. Hän on ollut Gothamin suojelija jo 20 vuotta ja hän on alkanut menettää uskoaan ihmisten hyvyyteen. Toisin kuin Christopher Nolanin Yön ritari -trilogiassa (The Dark Knight - 2005-2012), Batman v Supermanin Batman on säälimätön ja julma. Hän jättää logonsa polttomerkkinä rikollisten ihoihin. Hän lymyilee varjoissa ja hänen autossaan on kunnon konetuliaseet. Bruce Wayne selvästi samanaikaisesti vihaa ja rakastaa Batmanina olemista. Wayne on erakoitunut ja hän näkee painajaisia vanhempiensa kuolemasta ja näkyjä dystopisesta tulevaisuudesta, jossa kaikki on tuhoutunut Supermanin takia. Jokin trauma tuntuu piinaavan Waynea sietämättömästi, mikä voi johtua kenties Robinin kuolemasta, johon jo trailerissa viitattiin. Affleck saa tuotua hahmon tunteet selkeästi pintaan ja hän nousee helposti toiseksi parhaaksi Batmaniksi, heti Christian Balen jälkeen. Tämän Batmanin outo ääni selitetään lyhyesti elokuvassa, kun Alfred korjailee hänen äänenmuunnintaan. Wayne on kantanut kaunaa Supermanille 18 kuukautta ja sen kyllä huomaa. Mitä enemmän Wayne puhuu ajatuksiaan Supermanista, sitä paremmin katsoja saa selvyyden, että hänellä on täysi syy vihata Teristä. Ja jösses, mihin kuntoon on Affleck itsensä saanut. Myös Batmanin uudet puvut ovat todella upeita.
     Henry Cavill jatkaa tyylikkäästi Supermanina/Clark Kentinä. Supermania on alkanut ärsyttämään ihmisten asenne häntä kohtaan, eikä hän enää oikein löydä syytä pelastaa ihmisiä. Elokuvassa on montaasikohtaus, jossa näytetään eri tilanteita Supermanista pelastamassa ihmisiä ja hänen kasvoiltaan näkee, ettei hän tiedä haluaako hän sitä enää. Superman joutuu oikeuteen, koska häntä pidetään uhkana, vaikka hän itse näkee uhkana lepakkoasuisen miehen Gothamissa. Supermanin hahmoon pääsee syvemmälle tässä elokuvassa, mutta hahmo jää silti Batmanin jalkoihin.




Monet eivät uskoneet, että Jesse Eisenberg toimisi Lex Luthorina, Supermanin arkkivihollisena ja rikollisnerona. Toisin kuin Affleckin kohdalla, Eisenbergin kanssa ihmiset olivat oikeassa. Eisenberg on väärä ihminen rooliin ja hän on tehnyt hahmostaan liian itsensä kaltaisen. Eisenberg on hauska komedioissa ja ihan hyvä The Social Networkissa (2010), mutta Luthorina hän ei toimi. Hahmo päästelee outoja ääniä ja monet hänen repliikkinsä ovat hölmöjä. Onneksi hänen juonensa pahuus tulee hyvin välitettyä yleisöön ja paikoitellen hänen hulluutensa on toimivaa. Rooliin olisi silti voinut laittaa jonkun toisen.
     Amy Adams on ärsyttävä Lois Lanena. Jotta hahmolla olisi enemmän ruutuaikaa, mukana on turha sivujuoni, jossa Lane jäljittää luotia, joka osui hänen muistikirjaansa Afrikassa ja mikä johtaa Lex Luthoriin. Sivujuoni tuodaan esille vähän väliä, mutta sen unohtaa nopeasti, sillä keskittyy enemmän Batmaniin ja Supermaniin.
     Jeremy Irons on hyvä valinta Alfrediksi, Bruce Waynen hovimestariksi. Hahmo ei kuitenkaan pääse oikeuksiinsa elokuvassa, eikä hän ole samalla lailla huolehtiva isähahmo, kuten Michael Cainen Alfred Yön ritari -trilogiassa. Toivottavasti Batmanin tulevassa sooloelokuvassa Alfred pääsee kunnolla esille. Alfred on tehty lähes yhtä kyyniseksi kuin herransa Wayne.
     Gal Gadotin Diana Prince/Wonder Woman on aika turha lisäys elokuvaan. Vaikka hahmo tuo naispoweria sarjaan, niin olisi hänet voinut jättää johonkin myöhempään elokuvaan, sillä hahmon mukana ololla ei ole niin väliä. Hän näyttää kuitenkin aika kovalta likalta puvussaan. Hahmoa ei pahemmin esitellä elokuvassa, eli jos Wonder Woman ei ole tuttu hahmo, niin hänestä on vaikea saada irti mitään.
     Hieman hauskuutta muuten todella synkkään elokuvaan tuovat Laurence Fishburnen esittämä Daily Planet -lehden pomo Perry White ja Supermanin maanpäällinen äiti Martha Kent, jota esittää Diane Lane. Näyttelijät vetävät roolinsa yhtä hyvin kuin Man of Steelissä. Vaikka hahmot tuovat hieman hauskuutta, niin vitsit eivät naurata kunnolla, enemmänkin vain saavat hymähtämään.




Koska tekijöillä ei ollut selkeästi aikaa tehdä Batmanin sooloelokuvaa ennen tätä, niin alussa käydään nopeasti kertauksena Waynen vanhempien kuolema. Toisin kuin Man of Steelissä, tässä elokuvassa on alkutekstit, jotka yllättivät minut hieman. Alkutekstien aikana nähdään pätkiä Waynen lapsuudesta, josta siirrytään Man of Steelin lopputaisteluun, tällä kertaa kuvattuna katutasolta Waynen näkökulmasta. Tuho ja pakokauhu välittyvät vielä selkeämmin kuin Supermanin omassa elokuvassa. Siitä päästään sitten itse tarinaan, joka lähtee käyntiin 18 kuukautta Man of Steelin tapahtumien jälkeen.

Alkuteksteissä Batman v Superman: Dawn of Justice ei lue mitenkään erityisen hienolla tavalla tai Batmanin ja Supermanin yhdistetty logo ei ilmesty jättimäisenä valkokankaalle. Olisi voinut luulla, että hahmojen välistä kamppailua pidettäisiin niin isona asiana, että sen nimi näytettäisiin suurena, jotta odottaisi spektaakkelia. Spektaakkeli onkin tiedossa - mutta harmi vain, ei Batmanin ja Supermanin välillä. Kaikkien odottama sankareiden taistelu kestää alle 10 minuuttia ja loppuu todella helposti. Elokuvassa ei muutenkaan ole kummemmin taistelukohtauksia - oikeastaan vain kaksi, joista toinen on todella lyhyt. Että se siitä eeppisestä #WhoWillWin -jutusta. Monet sanoivat etukäteen, ettei hahmojen ole mitään järkeä taistella, sillä Supermanhan saisi yhdellä iskulla Batmanin kuolleeksi. Näinhän siinä kävisi, jos Supermanilla ei tulisi moraali vastaan ja Batman ei käyttäisi kryptoniittia.




Elokuvan, jonka nimi viittaa kahden sankarin taisteluun, voisi kuvitella käyttävän aikaa enemmän siihen, mutta Batman v Superman onkin täynnä sivujuonia, jotka sotkevat päätarinaa. Elokuva ei tunnu enää ensimmäisen tunnin jälkeen omalta elokuvalta, vaan enemmänkin kahden ja puolen tunnin lämmittelyltä Justice League -elokuvaa (2017) varten, jossa DC Comicsin -sarjakuvien sankarit lyöttäytyvät yhteen. Arvelinkin, että Justice Leaguen valmistelu alkaisi tässä elokuvassa, mutten arvannut sen vievän aikaa niin paljon, että elokuvan oma juoni jäisi taka-alalle. Varsinkin, kun Batmanin ja Supermanin tappelu on juuri alkamassa, niin ei kiinnosta nähdä salaista kuvaa muista sankareista, jotka tietää näkevänsä eri elokuvassa myöhemmin. Lois Lanen tutkinta, jossa hän yrittää selvittää, kuka lavasti Supermanin, voisi jättää kokonaan pois elokuvasta. Ja vaikka Bruce Waynen näky synkästä, Mad Max: Fury Roadia (2015) muistuttavasta, aavikkotulevaisuudesta on toimiva, niin sen olisi voinut myös jättää pois.

Jos elokuvan hahmot eivät ole etukäteen tuttuja, niin elokuvasta on vaikea saada irti paljoa. Man of Steel kannattaa ehdottomasti katsoa ennen tätä, jotta tietää missä mennään. Ja jos asia on sillä tavalla, ettei Batmanista tiedä mitään, niin tämä ei ole hyvä ensikosketus hahmoon. Tämän elokuvan Batman on loistava kyllä, mutta elokuvassa ei selitellä erikseen, että miksi Bruce Wayne pukeutuu Batmaniksi ja miksi hän lähtee mätkimään rikollisia turpaan öisin. Tekijät ovat selkeästi olettaneet, ettei erikseen tarvitse selitellä mitään, sillä kaikkihan varmasti Batmanin tietävät.




Batman v Superman on visuaalisesti todella hieno. Loppu on massiivinen digispektaakkeli, kuten jo aiemmin sanoin. Ehkä jopa liiankin massiivinen ja lopusta on välillä vaikea ottaa selvää. Doomsday näyttää vähän kömpelöltä ja olisin toivonut, että hahmoa olisi säästelty myöhemmäksi. Batman on aika tarpeeton lopputaistelussa, sillä hahmolla ei ole mitään erityiskykyjä. Spektaakkeliloppu myös hieman pyyhkii alun nostattamaa vakavaa, realistista tunnetta. Batmanin ja Supermanin lyhyt turpaanveto on kuitenkin visuaalisesti ihan tyylikästä katsottavaa. Batmanin auto ja lentokone ovat hienosti toteutettuja. Jos Man of Steel tuntui liian kaoottiselta, niin odotahan vain, kunnes näet Batman v Supermanin. Meno on toivottavasti hieman rauhallisempi sarjan seuraavassa elokuvassa, Suicide Squadissa, joka ilmestyy elokuussa 2016.

Elokuva on kuvattu hyvin, vaikka kamera välillä heiluukin. Huonointa kuvauksen osalta on kohdat, joissa kameramies yrittää pysyä juoksevan hahmon perässä, sillä silloin kuva vasta heiluukin. Elokuvan värimaailma on hyvin synkkä ja harmaa. Monet kohtauksista tapahtuvat hämärässä ja välillä voi olla hieman vaikea ottaa selvää, mitä ruudulla tapahtuu. Toimintakohtaukset olisi voinut toteuttaa kuvauksellisesti ja leikkauksellisesti hieman paremmin. Musiikki on Hans Zimmerin ja Junkie XL:n yhteistyötä ja erittäin hyvää. Monet kohdat elokuvan musiikista on kierrätystä Man of Steelista ja uutena ovat Lex Luthorin ja Wonder Womanin teemat. Harmi, ettei Batmanille oltu luotu kunnon teemamusiikkia. Näin elokuvan tietty 3D:nä ja pakko sanoa, ettei se tässäkään elokuvassa tuonut mitään erityistä katsojalle. Alkutekstien aikana muutamat jutut, kuten lepakkolauma tuntui tulevan päin näköä, mutta kun tarinaan pääsi mukaan, niin unohti katsovansa elokuvaa kakkulat päässä.




Batman v Supermanissa on Justice League -elokuvan lisäksi viittauksia myös muuhunkin. Robinin (oletettavasti siis) haarniskassa lukee "Hahaha jokes on you Batman", jolla viitataan selkeästi Batmanin arkkiviholliseen Jokeriin. Myös Bruce Wayne viittaa puheessaan Jokeriin, keskustellessaan Clark Kentin kanssa friikeistä Gothamissa, jotka pukeutuvat pelleiksi. Jokerin pääsee näkemään jo elokuussa ilmestyvässä Suicide Squadissa, jossa häntä esittää Jared Leto (mm. Dallas Buyers Club - 2013). Kun Batman on valmistautumassa taistoon Supermanin kanssa, niin hänen ympärillään on tolppia täynnä graffiteja. Yksi graffiteista on iso kysymysmerkki, mikä voisi viitata Batmanin toiseen viholliseen, Arvuuttajaan. Tosifanit löytävät elokuvasta varmasti muitakin piiloviittauksia. Myös Zack Snyderin elokuvaan 300 (2006) viitataan raketin kyljessä olevalla "300" -luvulla.

Elokuvasta on olemassa pidennetty Ultimate Edition, joka sisältää puolen tunnin verran pidennettyjä, kokonaan uusia ja hieman erilaisia kohtauksia. Mukana on vähän lisää verta, jolloin ikäraja pitkällä versiolla on kielletty alle 16-vuotiailta. Tarinalisäyksenä on lähinnä vain aika tarpeeton uutisasia, jota Clark Kent tutkii. Jos siis odottaa enemmän turpaanvetoa, niin tulee pettymään. Ultimate Editionissa viitataan Darkseid-pahikseen, mistä kovimmat fanit varmasti innostuvat.




Blu-rayn kuvanlaatu on upea. Lisämateriaalina Blu-raylla on Justice Leagueta pohjustava Uniting the World's Finest, Batmanin ja Supermanin ystävyydestä ja vihamielisyydestä kertova Gods and Men: A Meeting of Giants, uutta Batmanin autoa esittelevä Accelerating Design: The New Batmobile ja saman hahmon piilopaikkaa käsittelevä Batcave: Legacy of the Lair. Hahmotkin ovat saaneet omat pätkänsä: Superman: Complexity & Truth käsittelee Teräsmiestä, Batman: Austerity & Rage Lepakkomiestä, Wonder Woman: Grace & Power sekä The Warrior, The Myth, The Wonder Ihmenaista ja The Empire of Luthor Lex Luthoria. Mukana on myös tieteellisiä "faktoja" sisältävä The Might and the Power of a Punch. ja lepakoista kertova Save the Bats. Lisämateriaalia riittää kahdeksi tunniksi.

Yhteenveto: Batman v Superman: Dawn of Justice ei ole kompakti paketti. Se on paikoitellen tosi sekava ja täynnä kaikkea ylimääräistä. Se kestää kaksi ja puoli tuntia, mutta silti tuntuu, ettei siinä ole aikaa kaikkeen. Batmanin ja Supermanin taistelu on pettymys ja taisteluita on muutenkin liian vähän. Lois Lanen tutkimuksen voisi poistaa elokuvasta, ja Doomsday ja Wonder Woman voisivat olla mukana enemmänkin vain viittauksina. Justice Leaguen pohjustusta myös vähäisemmäksi. Tuntuu, kuin Warner Bros kokisi, että jos kaikkia sankareita ei saada heti kerralla esille, niin DC Comicsin sarjakuviin perustuvat elokuvat häviävät lopullisesti Marvelin elokuville. Batman olisi voinut tarvita oman sooloelokuvan ennen tätä, jottei tässä käytettäisi niin paljoa aikaa näyttää, millainen Ben Affleckin Batman on. Elokuvan ainoana pahiksena olisi voinut olla Lex Luthor (eri näyttelijän esittämänä) ja siinä olisi keskitytty oleelliseen, eli Batmanin ja Supermanin kamppailuun, mikä olisi saanut elokuvasta eheämmän kokonaisuuden. Toivottavasti sarjan tulevat elokuvat eivät ole tällaisia "sotkuja". Älkää käsittäkö väärin, pidin elokuvasta kyllä, mutten niin paljoa kuin toivoin. Parasta antia ovat päähahmot, joihin on saatu kunnolla syvyyttä ja tunnetta ja siitä pelkästään elokuva saa lisäpisteen. Tuntui upealta nähdä Batman ja Superman vierekkäin samalla jättivalkokankaalla.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 24.3.2016 - Muokattu 29.1.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.yahoo.com
Batman v Superman: Dawn of Justice, 2016, Warner Bros. Entertainment Inc, Atlas Entertainment, DC Comics, RatPac-Dune Entertainment


4 kommenttia:

  1. Hyvä leffahan tuo oli mutta kaukana täydellisestä.Eli,että pitkälti bloggaajan kanssa samaa mieltä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suicide Squadia ja Justice Leaguea odotellessa... ;) +tämän leffan R-rated Cut

      Poista
  2. minusta Ultimate ja Teatteri versiot ovat niin eri tasolla että antaisin teatteriversiolle arvosanaksi 6+ ja ultimatelle 7½.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en osaa sanoa, kummasta versiosta pidin enemmän. Ultimate Edition oli mielestäni aivan liian pitkä, mutta teatteriversioon olisi voinut ottaa mukaan joitain juttuja Ultimate Editionista...

      Poista