perjantai 6. toukokuuta 2016

Arvostelu: Neighbors / Bad Neighbours - Naapurit (2014)

NEIGHBORS (2014)

BAD NEIGHBOURS - NAAPURIT



Ohjaus: Nicholas Stoller
Pääosissa: Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne, Dave Franco, Christopher Mintz-Plasse, Ike Barinholtz, Carla Gallo ja Lisa Kudrow
Genre: komedia
Kesto: 1 tunti 37 minuuttia
Ikäraja: 12

Naapurit on yksi niistä elokuvista, joilla on USA:ssa ja Briteissä eri nimet. Koska sana "naapuri" kirjoitetaan hieman eri tavalla brittienglannilla kuin jenkkienglannilla, niin myös elokuvan nimessä näkyy tämä muutos. Alkuperäinen nimi elokuvalle on "Neighbors", mutta suurimmassa osassa Eurooppaa (mm. Suomessa) se kulkee nimellä "Bad Neighbours". Muistan, kun tämä elokuva oli teattereissa jenkkinimen alla, mutta kun se julkaistiin myyntiin, niin logoon oli vaihdettu brittinimi, mikä aiheutti hieman hämmennystä. Vaikka Neighbors ilmestyi 2014, niin näin sen vasta tänä vuonna, kun etsin itselleni Makuunista katseltavaa. Tänä perjantaina (6.5.2016) ilmestyy elokuvan jatko-osa, eli Neighbors 2: Sorority Rising (tai Bad Neighbors 2, eli suomalaisittain Naapurit 2), minkä päätin viime viikonloppuna meneväni katsomaan, enkä odotakaan sitä, että se on jonain päivänä vuokrattavissa. Vaikka viime kerrasta, kun näin ensimmäisen osan, ei ole kauaa, niin muistin virkistykseksi (ja tämän arvostelun pohjustukseksi) vuokrasin elokuvan uudestaan ja katsoin sen.

Naapurustoon muuttaa veljeskunta Delta Psi. Perheenlisäyksen juuri saaneet Mac ja Kelly Radner pelkäävät, että veljeskunta aiheuttaa juhlimisellaan liikaa metelöintiä ja yrittää tehdä tuttavuutta nuorten kanssa, jotta olisi luontevampaa sanoa heille, jos metelitaso öisin nousee liian korkealle. Tämä menee kuitenkin pieleen ja Radnerin perhe huomaa joutuneensa taisteluun veljeskunnan kanssa naapuruston herruudesta.

Perheen isänä, Mac Radnerina, nähdään Seth Rogen. Rogen ei todellakaan ole kummoinen näyttelijä, mutta hänet on tottunut näkemään komedioissa, eikä hänen äänensä/puhetapansa enää ärsytä samalla lailla. Tietenkin Rogen nähdään tässäkin elokuvassa polttamassa ruohoa, kuten lähes kaikissa hänen elokuvissaan.
     Kelly Radneria esittävän Rose Byrnen aksentti häiritsee jopa oudon paljon. Muuten Byrne vetää tuttuun tapaansa hyvin, vaikka onkin hieman erikoinen valinta tähän elokuvaan. Parina Rogen ja Byrne toimii yllättävän hyvin.
     Zac Efron on onneksi kasvanut High School Musicalin (2006) aiheuttamasta Disneytähti-imagosta, eikä väärällä tavalla, kuten Miley Cyrus. Silti tuntuu, että hän on yhä mukana elokuvissa lähinnä ulkonäkönsä takia, sillä näyttelijänä hän ei ole kaksinen. Toivottavasti hän pääsee vielä vakavammin otettaviin rooleihin ja hänestä tulisi jotain oikeasti isoa ja saisi todellista kunnioitusta.
     Seth Rogen ei saanut bestistään James Francoa mukaan elokuvaan, joten hän joutui tyytymään tämän veljeen, Dave Francoon. Dave Franco esittää Teddyn parasta ystävää Peteä, joka on myös Delta Psin jäsen. Valitettavasti Dave on se vähemmän lahjakas Franco ja toivoisi, että tilalla olisi James. Toisaalta James Franco olisi hieman liian vanha esittääkseen veljeskunnan jäsentä.
     Kick-Assista (2010) minulle tutuksi tullut Christopher Mintz-Plasse ei ole kovin yllättävä naama tällaisessa leffassa. Tässä elokuvassa hän on yksi Delta Psin jäsenistä, Scoonie. Hän ei pääse erityisemmin esille, mutta pääsee näyttämään urpolta viiksiensä kanssa ja pipo päässään.
     Ike Barinholtz ja Carla Gallo näyttelevät Radnerin perheen tuttuja, Jimmyä ja Paulaa, joilla on myös omat parisuhdeongelmansa, mutta niitä ei kuitenkaan erityisemmin syvennetä ja hahmot - etenkin Paula - jäävät erittäin taka-alalle ja heidän mukanaolonsa unohtaa helposti jo elokuvan aikana.
     Friends -sarjasta (1994-2004) tuttu Lisa Kudrow nähdään tässä dekaani Gladstonena. Hänen roolinsa on selkeästi ollut, että hän on tuttu naamana se, jonka kohdalla katsoja olisi yllättyneenä, että: "Oho! Tämäkin on tässä!" Dekaanin rooli on todella pieni, joten eipä Kudrow'n suorituksestakaan jää paljoa sanottavaa.

Muistan nauraneeni ensimmäisellä katsomiskerralla useaan otteeseen (taisin olla aika väsynyt, kun näin tämän, sillä katsoin tätä joskus keskiyön jälkeen, jos oikein muistan), mutta nyt elokuva ei paljoa naurattanut. Siinä oli muutamia kohtia, joissa oli selkeitä ADHD-komediaelementtejä, mutta tällä katsomiskerralla ne eivät naurattaneet. Joko en ollut oikeissa tunnelmissa katsoessani elokuvaa tai sitten se ei toiminut enää yhtä hyvin uudelleen katsottuna, mikä on monien komedioiden ongelma, sillä vitsit tietää jo. Se ei tarkoita sitä, etteikö elokuva olisi viihdyttävä, sillä sitä se on. En vain sattunut pahemmin nauramaan toisella katselukerralla. Kyseessä on kuitenkin selkeä Rogen-leffa, sillä Rogen on aivan samanlainen tyyppi, joka hän on aina. Plus mukana on pilvenpössyttelyä ja Franco, sekä viittauksia moniin elokuviin, mitkä ovat tuttuja asioita Rogenin muista elokuvista.

Jos inhoat teinibiletyselokuvia, jätä tämä väliin. Neighbors ei varmasti toimi sinulle ja mietit, että kyseessä on varmaan turhin ja kököin elokuva, mitä olet koskaan nähnyt. Jo elokuvan ihan alku kertoo, millaista pätkää olet katsomassa. Jos taas pidät bilehilepätkistä ja Seth Rogenin komedioista tai jos tykkäät katsella paidatonta Zac Efronia ja kuuntelet konemusiikkia, poppia tai muuta vastaavaa, niin tämä on oikea elokuva sinulle! Harmittomana hömppänä tämän katsoo oikein mielellään, mutta ei se silti kovin huikea elokuva ole. Ei kaikkien elokuvien tarvitsekaan olla. Itse en ole bailaajatyyppiä, mutta ihmisten känniurpoilua on oikein lystikästä katsoa elokuvissa.

Elokuva on kuvattu hyvin, kuten myös leikattu. Leikkauksen osalta parasta ovat varsinkin juhlimiskohdat, montaasi - jossa on käytetty hölmöjä siirtymäleikkauksia onnistuneesti - ja kohtaukset, joissa Teddy selittää veljeskunnan saavutuksista. Hauskana lisäyksenä on FaceTime-videopuhelu, jossa puhelimen ruutu on lisätty kuvaan mukaan johonkin reunaan. Tehosteita ei ole kummoisesti käytetty, mutta esimerkiksi Seth Rogen, joka lentää ilmaan istuessaan turvatyynylle, näyttää todella huonolta tietokonehahmolta. Musiikkina on tosiaan pääosin vain ns. nuorisomusaa, eikä elokuvaan tehty musiikki pistänyt kertaakaan omaan korvaani.

Yhteenveto: Neighbors on viihdyttävä elokuva, muttei toisella katsomiskerralla kovinkaan hauska. Voihan se olla, että vitsit olivatkin liian hyvin muistissa, eivätkä ne jaksaneet naurattaa samalla tavalla (tosin olen nähnyt The Simpsons Movien, 2007, noin satatuhatta kertaa ja se jaksaa yhä naurattaa). Lapsille tätä elokuvaa ei ole tehty. Kiroilua, paljasta pintaa, seksiä, huumeita ja alkoholin käyttöä esitellään siinä määrin, ettei se ole ollenkaan soveliasta perheen pienimmille. Kaikkein parhaiten tämä toimii teineille ja nuorille aikuisille, joille tämä on selkeästi suunnattukin. Nyt kun olen vuokrannut Neighborsin jo kaksi kertaa, niin päätin, että seuraavan kerran katson elokuvan vain, jos se tulee televisiosta tai jos se ilmestyy Netflixiin tai jos sen saa Blu-rayna jostain halvalla. Seuraavaksi sitten Neighbors 2: Sorority Rising/Bad Neighbours 2/Naapurit 2 riippuen siitä, millä nimellä sitä haluaa kutsua.



Kirjoittanut: Joonatan, 5.5.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.joblo.com
Neighbors, 2014, Universal Pictures

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti