maanantai 4. heinäkuuta 2016

Arvostelu: Deadpool (2016)

DEADPOOL (2016)



Ohjaus: Tim Miller
Pääosissa: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Brianna Hildebrand, Stefan Kapicic, Karan Soni ja Gina Carano
Genre: supersankarielokuva, toiminta, komedia
Kesto: 1 tunti 48 minuuttia
Ikäraja: 16

Kaikki Deadpool-fanit pettyivät siihen, miten hahmoa käytettiin X-Men Origins: Wolverinessa (2009) - tai siis eivät vain pettyneet, vaan suorastaan vihasivat ratkaisua. Deadpool tuli minulle kunnolla tutuksi vasta pari vuotta sen jälkeen, kun olin nähnyt X-Men Origins: Wolverinen. Kun tajusin, millainen hahmon pitäisi olla, innostuin Deadpoolista todella paljon ja halusin nähdä hänen oman elokuvansa, kuten monet muutkin. Idea rajummasta supersankarielokuvasta ei kuitenkaan viehättänyt studiota, joka olisi elokuvan tuottanut, kun taas idea siistitystä Deadpool-elokuvasta ei viehättänyt niitä, jotka oikeasti tekisivät elokuvan, eikä myöskään faneja. Lopulta kuitenkin Foxilla näytettiin vihreää valoa tylymmälle pätkälle ja lopulta se näki päivänvalonsa ystävänpäiväviikonloppuna 2016. Elokuvan mainostus oli ollut aivan loistavaa ja ne saivat minut innostumaan vielä enemmän Deadpoolista. Meninkin katsomaan elokuvan ensi-iltaan. Silloin en vielä kirjoittanut uutuuselokuvien arvosteluja, joten Deadpool jäi valitettavasti kirjoittamatta. Tänään katsoin sen vihdoin uudestaan ja on aika kirjoittaa mielipiteeni:

Tarina nuoren pariskunnan rakkaudesta, johon tulee ongelmia, kun mies saa syövän. Mies tekee kuitenkin kaikkensa parantuakseen... tai jotain sellaista.

Ryan Reynolds on syntynyt näyttelemään Deadpoolia. Aiemmin en pitänyt Reynoldsia kovin erityisenä näyttelijänä ja tuntui, että hän oli elokuvissa vain ulkonäkönsä takia, mistä vitsaillaankin elokuvan aikana. Tämä leffa kuitenkin todistaa, että Reynolds voi sopia johonkin rooliin aivan täydellisesti. Deadpool on yksi parhaita sarjakuvasta elokuvaan siirrettyjä hahmoja kaikin puolin. Moottoriturpainen ääliö punaisessa asussa on yksi parhaista Marvelin elokuvissa esiintyvistä hahmoista. Deadpool, eli Wade Wilson, on loppuun asti tarkkaan mietitty ja hahmolle on vihdoin tehty oikeutta. Deadpool on omien sanojensa mukaan aina valmis pistämään kaikkensa peliin!
     Waden tyttöystävä Vanessaa näyttelee Morena Baccarin, joka suoriutuu osastaan hyvin. Hahmo ei kuitenkaan pääse tekemään paljoa, mutta muuten hahmo toimii.
     Pahiksena on Francis (Ed Skrein), joka käyttää itsestään nimeä Ajax. Monet Marvelin pahiksista eivät ole kovin vakuuttavia, eikä Ajax ole poikkeus. Hahmo toimii sen verran, mitä häntä tarvitsee, muttei häntä koe oikeastaan koskaan uhkana ja hän lähinnä ärsyttää. Onneksi hän ei esiinny enempää elokuvassa. Ajaxin apurina toimii Angel, jota esittää Gina Carano.
     Elokuva tapahtuu samassa maailmassa kuin X-Men -elokuvat (2000-) ja elokuvassa nähdäänkin pari X-Menin jäsentä: Negasonic Teenage Warhead ja Kolossi. Kolossi on hahmona tuttu mm. X-Men 2:sta (2003) ja X-Men: The Last Standista (2006), mutta tässä häntä esittää eri näyttelijä, Stefan Kapicic. Kolossi on ulkomuodoltaan lähempänä sarjakuvia kuin aiemmissa X-Men -elokuvissa, mutta hahmosta on tehty hieman hölmö, mikä välillä häiritsee. Negasonic Teenage Warheadia näyttelee Brianna Hildebrand, jonka suoritus on oikein mainio ja hahmo toimii hyvin murjottavana teininä.
     Tämä on varmaan ainoa elokuva tähän mennessä, jossa T.J. Miller ei ole ärsyttänyt minua. Hän näyttelee Waden ystävää Weaselia. Miller heittää toimivia vitsejä, mutten oikein tiedä, mikä hänessä häiritsee minua niin paljon. Karan Soni esittää hyvin stereotypistä intialaista Dopinder-taksikuskia, jolla on ongelmia ihastuksensa kanssa, sillä hänen serkkunsakin on kiinnostunut samasta tytöstä. Yllättävää kyllä, hahmo toimii todella hyvin. Marvel-cameon tekevä Stan Lee on nähtävissä strippiklubikohtauksessa.

Elokuva alkaa parhaalla alkutekstijaksolla ikinä. Näyttelijöiden ja tekijöiden nimien tilalla lukee, mitä kyseiset ihmiset oikeasti ovat kliseinä. Ensimmäisenä lukee "Jonkun mulkeron leffa", minkä jälkeen tulee näyttelijälista: täysi idiootti, kuuma typy, brittipahis, koominen pelle, jne. Lopuksi ilmestyvät myös tekstit "Tuottajina ääliöt", "Käsikirjoittajina todelliset sankarit" ja "Ohjannut ylipalkattu nuija". Vitsiksi vedetyt alkutekstit näyttävät samantien katsojalle, ettei tätä pätkää kannata katsoa vakavasti. Vitsiä heitetään vähän kaikesta: elokuvan näyttelijöistä, etenkin Reynoldsista; supersankarijutuista, kuten monien fanien toivoma Batmanin ja Robinin salasuhteesta, supersankarien laskeutumisesta korkeista paikoista; elokuvan katsojista; muista elokuvista, kuten The Godfather (1972) ja Alien 3 (1992); sekä monista asioista, joista ei kai saisi edes vitsailla. Jos siis nykypäivän supersankarielokuvat tuntuvat liian synkiltä, niin ei hätää! Deadpool ei ota itseään kovin vakavasti, joten se on juuri oikea elokuva sinulle. Siinä irvaillaan jopa Ikean kalustoille, elokuvan tuottaneelle studiolle ja sille, miten tuotteistettuja supersankarielokuvat ovatkaan. Elokuva tietää kuuluvansa supersankarigenreen, mutta pyrkii pääsemään pois sen kliseistä, olemalla itse yksi iso klisee.

Deadpool tietää olevansa fiktiivinen hahmo. Läpi elokuvan hän rikkookin "neljättä seinää" ja juttelee katsojille. Hän ei siis vain selitä juonta, vaan käy keskustelua katsojille ja jopa kääntää kameraa poispäin. Hän heittää huomiota siitä, miten sekavia X-Men -elokuvien aikajanat nykyään ovat ja kumpi tässä pitäisi nähdä Professori X:nä: James McAvoy vai Patrick Stewart? X-Men Origins: Wolverinesta heitetään tietty vitsiä: Wadella on leluna se versio Deadpoolista, mikä kyseisessä elokuvassa nähtiin. Elokuvassa kuullaan jopa repliikkejä siitä, että kyseessä on pelkkä elokuva, esimerkiksi Weaselin heittämä kommentti "Se voisi vaikka edistää juonta tai jotain." Nämä vitsit on mietitty todella tarkkaan ja käsikirjoittajat ovat saaneet leikitellä elokuvan kanssa, kuten myös näyttelijätkin, sillä monet kohdat ovat selkeästi improvisoituja. Osa jutuista ovat niin ylivedettyjä ja outoja, että joidenkin mielestä tämä elokuva ei toimi. Minä olen eri mieltä ja sanon, että tämä elokuva toimii täydellisesti... noh, ainakin melkein.

Alkutekstien jälkeen päästään kohtaan, jota monet odottivat, eli taisteluun autotiellä. En varmasti ollut ainoa, joka luuli, että taistelu tapahtuisi vasta loppupuolella, mutta jos totta puhutaan, niin aikajanalla se itse asiassa sijoittuukin tarinan loppuun. Alkumätkinnän aikana nimittäin siirrytään ajassa taaksepäin, jotta saataisiin selitettyä, miten alun tapahtumiin on päädytty. Rahasta pahoja ihmisiä hakkaava Wade tapaa Vanessan ja he rakastuvat. Rakastuminen näytetään monien elokuvien tapaan montaasina, mutta mikä poikkeaa muista elokuvista on, että montaasissa näytetään, kun Wade ja Vanessa harrastavat seksiä eri juhlapäivinä. Kuitenkin kaiken huumorin ja vitsinheiton ohella elokuvassa on synkempikin puoli, enkä tarkoita vain sitä, että elokuva on todella raaka ja verinen. Wade saa kuulla, että hänellä on syöpä ja hän haluaa parantaa sen. Hoitokeinoksi hänelle tarjotaan mutantiksi muuttamista, jolloin hänen elimistönsä paranisi kaikesta. Tämä ei kuitenkaan ole ihan sitä, mitä Wade odottaa ja hoitokeino onkin lähinnä sitä, että Ajax kiduttaa häntä, mikä aiheuttaa lopulta kauhean näköisen ihon Wadelle - hän tosin saa myös supervoimia. Kidutuskohta on ehkä heikointa elokuvassa, sillä se tuntuu kestävän hieman liian kauan ja silloin elokuva muuttuu turhankin synkäksi. Katsojana toivoisi, että näkisi jälleen Deadpoolin toiminnassa. Onneksi aina välillä leikataan toimintakohtauksiin. Tarina on periaatteessa yksinkertainen kostokertomus, jossa Wade etsii Ajaxia naamioon ja asuun pukeutuneena, ja hakkaa muita pahiksia. Se toimii silti erittäin hyvin.

Elokuva on myös kuvattu ja leikattu hyvin - mitä nyt tosiaan muutaman minuutin olisi voinut ottaa pois kidutuksista. Elokuvan on ohjannut Tim Miller, jolle tämä on ensimmäinen ohjaustyö pitkän elokuvan parissa. Sitä ei kuitenkaan huomaa ja Miller on tehnyt todella hyvää työtä Deadpoolin parissa. Junkie XL:n säveltämä musiikki jumputtaa toimivasti taustalla, mutta parasta ovatkin erikoiset kappalevalinnat, jotka soivat aina välillä, kuten alkutekstien aikana soiva Chip Taylorin "Angel of the Morning", DMX:n "X Gon' Give It to Ya" ja Wham!:n "Careless Whisper". Tehosteet eivät ole niin näyttäviä kuin monessa muussa supersankarielokuvassa, mutta näyttävät silti ihan hyviltä. Kovin tehostepainotteinen elokuva ei Deadpool ole muutenkaan.

Blu-rayn kuvanlaato on erittäin hyvä. Valikko on toimivasti suunniteltu: aluksi näytetään mikrossa pyörivää chimichangaa, jonka jälkeen näytetään nopeatempoisia pätkiä elokuvasta, "X Gon' Give It to Yan" soidessa taustalla. Tämä pistää katsojan heti oikeaan tunnelmaan. Lisämateriaalina Blu-raylla on poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, "Gag Reel", galleria, X-Men: Apocalypsen (2016) mainos, sekä "From Comics to Screen... to Screen", joka käsittelee elokuvan tekoa pätkissä "Origin...ier!", "Peoples and Muties!", "Stylin'!", "'splosions!" ja "Magic!". Mukana on myös "Deadpool's Fun Sack", joka sisältää elokuvan mainoksia, kuten myös lyhyitä videoklippejä, joissa Deadpool juttelee katsojalle mm. joulusta, Fantastic Fourista (2015), ja kives- ja rintasyövästä. Elokuvan tapaan myöskin sen lisämateriaalit ovat paikoitellen todella kummallisia.

Yhteenveto: Deadpool on sekä yksi parhaista supersankarielokuvista, että myös yksi vuoden 2016 parhaista elokuvista. Se ei ole kaikkien elokuva, mutta mielestäni jokaisen kuuluu nähdä se edes kerran. Ryan Reynolds loistaa Deadpoolina ja tämä rooli on kuin hänelle varta vasten tehty! Elokuva sisältää todella voimakasta kielenkäyttöä, veristä toimintaa ja alastomuutta, joten lapsille tätä elokuvaa en suosittele. "Neljännen seinän" rikkominen toimii todella hyvin, alkutekstiosio on aivan mahtava ja lähes koko elokuva on yhtä hupia. Kidutuspätkää olisin lyhentänyt, sillä se alkaa hieman laahata, mutta muuten kokonaisuus toimii. Huumori naurattaa kunnolla ja kovin vakavaa kokemusta ei kannata odottaa. Kyseessä on kostotarina, sekä hahmon ensimmäinen oma elokuva, joten paikoitellen tämä voi tuntua vain pintaraapaisulta siitä, mitä Deadpoolilta voisi odottaa jatkossa. Lopputekstien jälkeen tuleekin kohtaus, jossa Deadpool vihjailee Deadpool 2:sta, jota on alettu jo tekemään. Kuten elokuvassa sanotaan, Deadpool kuulostaa menestyssarjalta ja sitä se toivottavasti tulee olemaan. Ihan oikeasti, katsokaa tämä elokuva!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 4.7.2016 - Muokattu 15.5.2018
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.screenrant.com
Deadpool, 2016, Twentieth Century Fox Film Corporation, Marvel Entertainment, Kinberg Genre, TSG Entertainment, Donner's Company

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti