lauantai 6. elokuuta 2016

Arvostelu: Iron Man (2008)

IRON MAN



Ohjaus: Jon Favreau
Pääosissa: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Terrence Howard, Jeff Bridges, Shaun Toub, Jon Favreau, Faran Tahir, Clark Gregg ja Paul Bettany
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 2 tuntia 6 minuuttia
Ikäraja: 12

En nähnyt Iron Mania elokuvateattereissa, kun se ilmestyi vuonna 2008. Sain sen kuitenkin joululahjaksi samana vuonna ja katsoinkin sen nopeasti pariin otteeseen. Vuosien varrella olen nähnyt sen useasti. Iron Man aloitti Marvel Cinematic Universe -sarjan (2008-), joka sisältää monen muunkin supersankarin elokuvia, sekä muutaman yhteisseikkailun. MCU:n uusin tuotos, Doctor Strange (2016), ilmestyy muutaman kuukauden päästä, joten sitä ennen on hyvä käydä kaikki sarjan aiemmat elokuvat läpi. Pakko myöntää, että minun oli tarkoitus arvostella nämä jo ennen Captain America: Civil Waria (2016), mutta silloin ei aika vain yksinkertaisesti riittänyt kahteentoista elokuvaan.

Paettuaan terroristien kynsistä, asetehtailija-miljonäärinero Tony Stark päättää rakentaa itselleen huipputeknologisen puvun, tuhotaakseen omat aseensa, joita terroristit käyttävät.

Pääosassa Tony Starkina/Iron Manina nähdään Robert Downey Jr ja kyseessä on yksi parhaista roolivalinnoista koskaan. Downey Jr on aivan loistava roolissaan ja tästä hänellä lähti ura kertaheitolla nousuun kaikkien huumeongelmiensa jälkeen. Alkupuolella Stark nähdään hieman ärsyttävänä egopullistelijana, mutta mitä pidemmälle elokuva menee, sitä vakavammaksi Stark muuttuu. Downey Jr:n elekieli ja tapa puhua ovat mietitty tarkkaan, jolloin hahmosta saadaan kaikki irti.
     Starkin avustaja Pepper Pottsia näyttelee Gwyneth Paltrow. Toisin kuin Downey Jr, tässä ei ole kyseessä kovinkaan täydellinen roolitus. Paltrowia kyllä pystyy katsomaan, mutta hänen suorituksensa ei ole kovin kummoinen useassa kohtaa elokuvaa.
     Starkin ystävää, eversti James Rhodesia, esittää Terrence Howard. Toisin kuin Stark, Rhodes on hyvin totinen hahmo, eikä pidä yhtään Starkin tempauksista läpi elokuvan. Howardin suoritus on oikein hyvä, mutta hahmo jää paikoitellen hieman ontoksi.
     Starkin yhtiön johdossa olevaa Obadiah Stanea näyttelee Jeff Bridges. Bridges ei tässä erityisemmin vakuuta taidoillaan ja hänen hahmonsa on hyvin ennalta-arvattava. Muutama hauska kohta hänellä kuitenkin on.
     Terroristien luolassa Stark tapaa Yinsenin (Shaun Toub), joka auttaa häntä pakenemaan. Kahta pääterroristia näyttelevät Faran Tahir ja Sayed Badreya. Elokuvassa nähdään myös elokuvan ohjaaja Jon Favreau Starkin avustaja Happy Hoganina ja Clark Gregg S.H.I.E.L.D:n agentti Coulsonina, sekä Jarvis -tietokoneen äänenä kuullaan Paul Bettany.




Elokuva alkaa kohtauksella, jossa terroristit hyökkäävät armeijasaattueen kimppuun ja kaappaavat Tony Starkin. Tästä siirrytään kolmekymmentäkuusi tuntia ajassa taaksepäin, jotta katsojalle näytettäisiin paremmin lähtökohdat. Stark esitellään itseään täynnä olevana kusipäänerona ja todella lyhyesti saadaan tuotua Starkin ego täydellisesti esille. Hän matkustaa Afganistaniin, esitelläkseen uutta Jericho-ohjusmallia. Palatessaan esittelystä, terroristit hyökkäävät. Stark herää luolasta, kummallinen laite kiinnitettynä rintaansa ja häntä käsketään rakentaa uusi Jericho-ohjus. Sen sijaan Stark rakentaa itselleen rautapuvun, jonka avulla hän karkaa. Kotonaan Stark alkaa rakennella hienompia versioita puvusta, jolloin hänestä lopulta tulee Iron Man.

Iron Man on omalla tavallaan nopeatempoinen elokuva. Vaikka siinä on hitaita kohtia, se keskittyy olennaiseen ja kulkee hyvällä temmolla eteenpäin. Siinä on todella hyvä tunnelma läpi lähes koko elokuvan ja toisin kuin monet supersankarielokuvat, tämä osaa keskittyä päähenkilöönsä juuri oikealla tavalla. Tämä on hyvin hahmopainotteinen elokuva, eikä siinä ole kovin montaa toimintakohtausta. Alun pako ja pidempi taistelukohtaus, kun Stark pukee vihdoin tunnetun kultapuna-asunsa päälle, ovat tyylikkäitä ja erittäin viihdyttäviä, mutta lopputaistelu tuntuu huononevan mielestäni joka katselukerralla. Se tuntuu olevan mukana vain, koska tällaiset elokuvat tarvitsevat loppurymistelyn. Ei siinä mitään, kyllä tässä kuuluukin olla lopputaistelu. Tässä se ei vain toimi sellaisenaan. Ensimmäinen puolitoistatuntinen on todella hyvä, mutta viimeiset puoli tuntia, kun todellinen pahis paljastuu - minkä arvaa jo etukäteen - ja hän rakentaa itselleen isomman puvun kuin Starkilla, ei jaksa innostaa enää samalla lailla. On harmi, että loppu on latteampi, sillä yleensä se jää helpoiten mieleen, koska sen on juuri viimeiseksi nähnyt. Onneksi kun tarpeeksi muistelee, niin tietää nähneensä loistavan elokuvan. Huumoria on myös paljon mukana. Olen silti kuitenkin varma, ettei tämä toimisi niin hyvin, jos Tony Starkina/Iron Manina ei nähtäisi Robert Downey Jr:a.




Elokuva toimii loistavasti myös sen takia, että sen ohjaaja Jon Favreau on tiennyt, mitä tekee. Elokuvaa on ollut käsikirjoittamassa neljä henkilöä ja he ovat pääosin tehneet erinomaista työtä. Heikomman lopun kun unohtaa, niin elokuva on täynnä upeaa dialogia, etenkin Tonyn ja Pepperin välillä. Se on nokkelaa, sujuvaa ja siinä puhutaan nopealla tahdilla, jolloin elokuva vaatii parikin katselukertaa, että kaikki hyvät repliikit huomaa kunnolla. Lopputaistelussa heikkoa on myös replikointi, sillä etenkin pahiksen osalta se kuulostaa lähinnä tältä: "Olen paha ja nyt tapan sinut Tony, koska olen paha ja minulla on niin paljon isompi rautapuku, että tapan sinut aivan varmasti! Mainitsinko jo, että olen paha?" Siitä huolimatta käsikirjoitus on toimiva, kuten myös kuvaus ja leikkaus. Leikkauksessa ainoa häiritsevä asia on, että välillä kohtauksesta toiseen siirrytään liu'uttamalla uusi kuva edellisen päälle. Tehosteet ovat tyylikkäitä ja vuoden 2008 elokuvaksi tämä on kestänyt hyvin aikaa. Etenkin digitaalisesti tehty Iron Man -puku näyttää tyylikkäältä, sekä kohtaus jossa Iron Man lentää kahta hävittäjää pakoon. Musiikin sävellyksestä vastaa Ramin Djawadi ja hän on tehnyt oikein hyvää työtä. Elokuvassa kuullaan myös mm. AC/DC:n "Back in Black" ja Black Sabbathin "Iron Man".

Elokuvassa nähdään tietysti niin kutsuttuja "easter eggsejä", eli viittauksia muihin elokuviin, sarjakuviin, henkilöihin ja niin edelleen. Iron Manista voi tarkkasilmäisimmät katsojat bongata mm. Captain American kilven, kun Stark yrittää saada Iron Man -pukuaan pois päältä, sekä Stan Leen cameon juhlakohtauksessa. Elokuva myös aloittaa pohjustelun tulevalle The Avengers -elokuvalle (2012), muttei tee sitä yhtä päälleliimaavasti, kuten esimerkiksi Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) teki pohjustaessaan tulevaa Justice Leagueta (2017). Ehkä DC Comicsin ja Warner Brosin pitäisi katsoa tämä elokuva ymmärtääkseen, miten hienovaraista pohjustusta tehdään.




Blu-rayn kuvanlaatu on oikein hyvä. Lisämateriaalit eivät ole valitettavasti kovin ihmeelliset. Niissä pääsee näkemään Iron Manin pukuja lähempää "Hall of Armorissa" ja mukana on myös lähes 50 minuuttia kestävä kuusiosainen dokumentti Iron Man -sarjakuvista, nimeltä "The Invincible Iron Man", joka voi tietty olla faneista mielenkiintoinen. Valitettavasti itse elokuvan teosta ei ole Blu-raylla mitään. Onneksi on sentään poistettuja kohtauksia.

Yhteenveto: Iron Man on loistava elokuva, vaikka se heikkenee hieman loppua kohti. Robert Downey Jr on täydellinen valinta Tony Starkiksi/Iron Maniksi. Hahmon kaari elokuvan aikana on erittäin hyvin toteutettu. Dialogi elokuvassa on todella hyvin kirjoitettua, etenkin Tonyn ja Pepperin väliset keskustelut. Lopun pahis on harmillisen hölmö lisä. Visuaalisesti elokuva on tyylikkään näköinen. Iron Man pohjustaa toimivasti The Avengersia, tunkematta sitä liikaa mukaan, jolloin elokuvan oma tarina ei kärsi. Suosittelen tätä kaikille supersankarielokuvien ystäville, mutta ottaen huomioon, että tämä ilmestyi kahdeksan vuotta sitten, niin hahmon fanit ovat aivan varmasti jo nähneet tämän. Jos ette ole nähneet tätä vielä, mutta juttu kiinnostaa, niin katsokaa ihmeessä. Tämä on toimiva aloitus Marvel Cinematic Universelle, etenkin kun silloin ei vielä tiedetty, miten massiiviseksi se muuttuisi vuosien varrella. Älkää ottako levyä pois vielä, kun lopputekstit alkavat, sillä niiden jälkeen nähdään vielä lyhyt kohtaus. Koska arvostelen MCU-elokuvat ilmestymisjärjestyksessä, niin ensi viikon arvostelu ei ole Iron Man 2 (2010), vaan The Incredible Hulk (2008).




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.8.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.forbes.com
Iron Man, 2008, Marvel Studios, Marvel Enterprises, Paramount Pictures, Fairview Entertainment, Dark Blades Films, Legion Entertainment


1 kommentti:

  1. No, nyt sitten tuli tämäkin leffa ruodittua. Hyvin kirjoitat, joten ei minun tarvitse leffaa katsoakaan. Kaikki olennainen tuli selväksi. Pisteet hiukan hämmentävät: miksi samat pisteet kuin Brooklynille.

    VastaaPoista