lauantai 3. syyskuuta 2016

Arvostelu: Captain America: The First Avenger (2011)

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER



Ohjaus: Joe Johnston
Pääosissa: Chris Evans, Hayley Atwell, Sebastian Stan, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Dominic Cooper, Stanley Tucci, Toby Jones ja Samuel L. Jackson
Genre: supersankarielokuva, toiminta, sotaelokuva
Kesto: 2 tuntia 4 minuuttia
Ikäraja: 12

Olin erittäin innoissani Captain America: The First Avengerista, kun se ilmestyi loppukesästä 2011. Hahmo oli minulle kyllä tuttu, mutten tiennyt kunnolla hänen alkuperäänsä, joten siksi elokuva vaikutti erittäin mielenkiintoiselta. Mainoksetkin näyttivät hyviltä. Se olisi myös viimeinen Marvel Cinematic Universen (2008-) elokuva ennen The Avengersia (2012). Nyt kun MCU:n uusi tuotos, Doctor Strange (2016), on saamassa ensi-iltansa, oli hyvä palata taaksepäin ja katsoa MCU:n aiemmat osat ja arvostella ne.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää mahdollisia SPOILEREITA koskien elokuvia Iron Man 2 (2010) ja Thor (2011)!

Toisen maailmansodan aikaan ruipelo Steve Rogers herättää rohkeudellaan Yhdysvaltojen armeijan huomion ja hän päätyy mukaan supersotilaskokeeseen, jossa hänestä tehdään Captain America -niminen soturi taistelemaan natseja ja pahaa HYDRA-järjestöä vastaan.

Pääosassa Steve Rogersina, eli Captain Americana nähdään Chris Evans. Evansille tämä ei ole ensimmäinen supersankarielokuva, jossa hän on mukana, sillä hän esitti Human Torchia elokuvissa Fantastic Four (2005) ja Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007). Niissä hän ei erityisemmin vakuuttanut. On siis onni, että hänet lopulta valittiin Captain American rooliin, sillä siihen hän sopii paljon paremmin. Alkupuolella Steve on pelokkaampi hahmo, mutta jaksaa silti uhmata isokokoisempiaan, jos nämä ovat haitaksi muille. Muuttuessaan supersotilaaksi, hän alkaa myös muuttua yhä vain enemmän johtajahahmoksi. Pidän todella paljon Captain American puvusta tässä, sillä se on saatu pysymään uskollisena sarjakuville, mutta se ei tunnu liian erikoiselta, jolloin se sopii elokuvan ajankuvaan mainiosti.
     Steven ystävää, kersantti James "Bucky" Barnesia näyttelee Sebastian Stan. Bucky esitetään alkupuolella kuin isoveljenä Stevelle, mutta alun jälkeen hahmo katoaa lähes täysin, kunnes tulee takaisin noin elokuvan puolessa välissä. Stanin suoritus on hyvä, etenkin alkupuolella.




Armeijassa Steve tapaa agentti Peggy Carterin, jona nähdään Hayley Atwell. Ei ole kovin yllättävää, että Stevellä ja Peggyllä alkaa olla jotain säpinää elokuvan aikana. Atwellin suoritus on erittäin hyvä ja hän on tähän mennessä MCU:n päättäväisin ja sankarillisin naishahmo.
     Armeijassa Steve tapaa myös eversti Phillipsin, jota esittää Tommy Lee Jones. Vaikka Captain America onkin siisti jne, niin kaikissa kohtauksissa, joissa Lee Jones esiintyy, hän myös varastaa shown. Tommy Lee Jonesille kirjoitetut repliikit ovat aivan mahtavia ja myös hänen asenteensa tekee hahmosta niin hauskan.
     Elokuvassa nähdään vihdoin kunnolla Iron Manin isä, Howard Stark, jota näyttelee Dominic Cooper. Cooper ei ole vakuuttanut minua missään muussa roolissa, mutta Howard Starkina hän on hyvä. Hahmosta näkyy nerokkuus, mutta hahmossa on myös selkeästi samanlaista löysempää meininkiä, kuten pojassaan - ei kuitenkaan ihan yhtä löysää.
     Kokeeseen Steven saa mukaan Stanley Tuccin esittämä tohtori Abraham Erskine. Tucci on mielestäni oiva näyttelijä ja suoriutuu tästäkin osasta hyvin, vaikka paikoitellen hahmon aksentti kuulostaa hieman hölmöltä. Harmi, ettei Erskineä nähdä kovin paljoa elokuvassa.
     Captain America: The First Avengerin pahis on Hugo Weavingin näyttelemä HYDRA-järjestön johtaja Johann Schmidt, eli Red Skull. Schmidt kuvittelee olevansa yli-ihminen, jonka eteen kaikkien kuuluisi polvistua ja vaikka olen alkanut olla enemmän pahishahmoja vastaan, jotka vain haluavat vallata maailman, niin tässä hahmo toimii yllättävän hyvin... siihen asti että Schmidt ottaa naamionsa pois ja paljastaa todelliset kasvonsa. Red Skull näyttää todella koomiselta, eikä hahmoa kykene ottamaan tosissaan enää loppuelokuvan ajan.
     Schmidtin avustajaa, tohtori Zolaa, näyttelee esimerkiksi Harry Potter and the Chamber of Secretsista (2002) Dobbyn äänenä tuttu Toby Jones. Jones on mielestäni hyvä näyttelijä ja toimii tässäkin, vaikkei kovin monipuolisessa roolissa olekaan. Elokuvassa nähdään myös The Hobbit -trilogiasta (2012-2014) tuttu Richard Armitage, sekä Samuel L. Jackson tutussa roolissaan MCU:n elokuvista.

Elokuvan tekijät ovat ottaneet riskin aloituksella. Siinä nimittäin paljastetaan, miten elokuva lopulta päättyy. Huonosti tehtynä tällainen aloitus veisi katsojan mielenkiinnon, kun tietää etukäteen, mihin tapahtumat vääjäämättä johtavat. Fanit tietysti tietäisivät muutenkin, mutta pitää ottaa huomioon myös henkilöt, joille Captain America on uusi tuttavuus. Tämä elokuva hoitaa aloituksen kuitenkin niin mallikkaasti, että katsojana odottaa innostuneena, miten loppuratkaisuun päästään. Thorin lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa näytettiin pikaisesti Tesserakti-kuutio, joka on tässä elokuvassa erittäin tärkeässä roolissa. Alussa Johann Schmidt löytää Tesseraktin ja hyödyntää tätä aseisiinsa. Samaan aikaan Steve Rogers yrittää päästä armeijaan eri keinoin, mutta häntä ei onnista. Tohtori Erskine huomaa Steven ja saa hänet mukaansa kokeeseen, jossa Steveä parannettaisiin kaikin puolin tehokkaammaksi. Kokeen onnistuttua Steve luulee muuttuneensa kansallissankariksi, mutta totuus onkin toinen... Onneksi myös sankarin rooli on luvassa ajan kanssa.




Tämä on hyvin erilainen supersankarielokuva kuin yleensä, sillä se on samaan aikaan sotaelokuva. Captain America: The First Avenger tapahtuu 1940-luvun alussa ja mielestäni ajankuva on hyvin tuotu esille elokuvassa. Ei pelkästään puvustuksen avulla, vaan siinä on todella erilainen tunnelma kuin nykyelokuvissa. Vaikka elokuvasta löytyy värikäs musikaalinumero, joka on yksi parhaista kohtauksista elokuvassa, se on yleisesti todella ankean harmaa, mikä kuvaa sodan läsnäoloa tyylikkäästi. Ei edes koko supersotilasseerumi-juttu vie ajankuvaa erityisemmin pois, mutta paikoitellen HYDRA:n käyttämät laseraseet tuntuvat liian futuristisilta. Läpi elokuvan kulkee hyvä tunnelma ja siinä on sekä onnistuneita toimintakohtauksia, että hauskoja hetkiä. Heikko asia elokuvassa mielestäni on, että kun Steve saa vihdoin käyttöönsä kunnon Captain America -puvun, ei nähdä jotain yksittäistä, tyylikästä toimintakohtausta, vaan lyhyt montaasi, jossa hänen johdollaan Yhdysvaltain joukot hyökkäilevät HYDRA:n kimppuun ympäri Eurooppaa. Asu nähdään kunnolla vain parissa kohtauksessa, mikä on harmi, sillä asun näkemistä odottaa koko elokuvan ajan. Siitä huolimatta elokuva onnistuu viihdyttämään loppuun asti.

Elokuvan on ohjannut Joe Johnston ja hänellä on ollut selkeä visio siitä, miten Captain American alkutarina täytyy kertoa. Siihen on saatu hyvin ujutettua mukaan pohjustusta tulevaa The Avengersia varten. Elokuva on myös kuvattu ja leikattu taidokkaasti. Visuaaliset tehosteet ovat pääosin tyylikkäitä, vaikka muutamia heikompiakin efektejä on nähtävissä. Paras tehoste on kuitenkin tapa, jolla Chris Evans on saatu näyttämään elokuvan alussa todella pienikokoiselta. Sen toteutukseen on käytetty useampaa tekniikkaa ja lopputulos on erittäin hieno. Musiikin sävellyksestä vastaa Alan Silvestri ja useat sävellykset on saatu kuulostamaan hyvin "isänmaallisilta" Yhdysvaltoja kohtaan.




Elokuvassa nähdään "easter eggejä", eli viittauksia muihin elokuviin, hahmoihin, asioihin jne. Captain America: The First Avengerista voivat tarkkasilmäisimmät katsojat bongata mm. alkuperäisen Human Torchin asun, alkuperäisen Captain America -sarjakuvan, Stan Leen cameon ja legendaarisen Wilhelm-kiljaisun.

Blu-rayn kuvanlaatu on oikein mainio. Lisämateriaalina Blu-raylla on poistettuja kohtauksia, mainoksia, lyhytelokuva "A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer", sekä elokuvan teosta kertovat pätkät "Outfitting a Hero", "Howling Commandos", "Heightened Technology", "The Transformation", "Behind the Skull", "Captain America's Origin" ja "The Assembly Begins". Katsottavaa riittää noin tunniksi.

Yhteenveto: Captain America: The First Avenger yhdistää hienosti supersankarielokuvat sotaelokuviin ja tekee erinomaisen paketin. Chris Evans on loistava valinta pääosaan, mutta shown varastaa jatkuvasti Tommy Lee Jones, jolle kirjoitetut repliikit ovat puhdasta kultaa. Pääpahis Johann Schmidt/Red Skull toimii ihan hyvin, mutta heikkenee loppua kohti. Minua häiritsee myös hieman, että kun Captain America saa vihdoin oikean pukunsa, elokuva alkaa kiirehtiä loppua kohti. Ajankuva on toteutettu upeasti ja ainoat, mitkä erityisemmin rikkovat sitä, ovat HYDRAn laseraseet. Suosittelen elokuvaa kaikille hahmon ja sarjakuvien faneille, sekä toimintaelokuvien ystäville. Jos sotaelokuvat toimivat myös, niin kannattaa vilkaista tämä, sillä Captain America: The First Avenger on hyvin erilainen kuin mikään muu sotaelokuva. Tällä kertaa lopputekstien jälkeen ei tule kohtausta, vaan mainos The Avengersille.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.8.2016 - Muokattu 30.3.2018
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.comicvine.com
Captain America: The First Avenger, 2011, Marvel Studios, Marvel Entertainment, Paramount Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti