sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Arvostelu: Fast & Furious 6 (2013)

FAST & FURIOUS 6



Ohjaus: Justin Lin
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Ludacris, Luke Evans, Michelle Rodriguez, Gina Carano, Jordana Brewster ja John Ortiz
Genre: toiminta
Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia / Extended Cut: 2 tuntia 11 minuuttia
Ikäraja: 12

Hurjasteluleffa Hurjapäät (The Fast and the Furious - 2001) oli menestys, joten sille tehtiin tietenkin jatkoa. Valitettavasti sitä seuranneet kaksi elokuvaa tuntuivat enemmän tai vähemmän irrallisilta ensimmäisen osan aloittamasta tarinasta. Vasta sarjan neljäs osa, Fast & Furious (2009) jatkoi tarinaa ja toi alkuperäisen elokuvan tutut näyttelijät takaisin sarjan pariin. Elokuvan kautta sarja lähti uuteen nousuun, mikä jatkui, kun sarjan viides osa Fast & Furious 5 (Fast Five - 2011) sai ensi-iltansa. Fast & Furious 5:n lopputekstikohtauksessa annettiin pientä vinkkiä jatkosta, vaikka muuten elokuva loppuikin tavalla, miten sarja voisi kokonaisuudessaan päättyä. Fast & Furious 6 saikin ensi-iltansa loppukeväästä 2013. Minulla ei ole mitään muistikuvaa, miksen mennyt katsomaan leffaa, kun se ilmestyi. Voi olla, ettei sarja enää silloin niin innostanut, kuten vuotta aiemmin. Lopulta katsoin Fast & Furious 6:n vuokralta syksynä 2014 ja se oli mielestäni ihan toimiva pätkä. Pari vuotta myöhemmin ostin elokuvan vihdoin Blu-raylle muun sarjan yhteydessä. Nyt kun sarja on saamassa jatkoa elokuvalla Fast & Furious 8 (The Fate of the Furious - 2017), oli aika katsoa sarja uudestaan läpi ja arvostella sen osat.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia Hurjapäät, 2 Fast 2 Furious (2003), Hurjapäät: Tokio Drift (2006), Fast & Furious ja Fast & Furious 5!

Agentti Hobbs saa Domin ja tämän tiimin jahtaamaan vaarallista Owen Shaw'ta, joka yrittää rakentaa Nightshade-nimistä asetta. Muuten koko homma ei tiimiä liikuttaisi, mutta Shaw'n tiimissä toimiikin kuolleeksi luultu Domin tyttöystävä Letty...

Vin Diesel on sama äijien äijä kaahailukingi Dominic Torettona. Hahmoon tuodaan dramaattisuutta, kun hän saa kuulla Lettyn olevan yhä elossa. Kukapa ei jäisi henkisesti jumiin, jos saisi kuulla rakkaansa olevan yhä elossa, vaikka on muutaman vuoden ajan luullut toisin. Dom ei samalla lailla pääse machoilemaan tässä osassa, mutta hänessä on silti edellisestä osasta tuttua johtajahenkeä. Pääasiassa Dom haikailee Lettyn perään, vaikka onkin mukana hurjastelukohtauksissa.
     Paul Walkerin näyttelemästä Brian O'Connerista ja Jordana Brewsterin esittämästä Mia Torettosta on tullut vanhemmat, kun he ovat saaneet lapsen nimeltä Jack. Äitivastuun takia Miaa ei elokuvassa paljoa nähdä, mikä on harmi. Brian on kuitenkin ihan samalla lailla mukana kuin edellisessä osassa ja pääsee useasti toimintaan mukaan. Vaikka hahmosta on tullut isä, ei hän ole kovin paljoa muuttunut. Walker on yhä mainio roolissaan.
     Tällä kertaa Dwayne Johnsonin näyttelemä agentti Hobbs nähdään kaiken aikaa Domin tiimin kanssa samalla puolella. Johnson sopii lihaksiaan pullistelevan erikoisagentin rooliin edelleen, mutta valitettavasti Hobbs ei kovin paljoa elokuvassa tee. Parissa toimintakohtauksessa hän on mukana, mutta muuten hänet nähdään lähinnä antamassa ohjeita.




Domin tiimiin kuuluvat Leota (Tego Calderon) ja Santosia (Don Omar) lukuunottamatta muut tutut hahmot edellisestä elokuvasta. Roman (Tyrese Gibson) on sama vanha moottoriturpa ja Tej (Ludacris) taitaa tekniset laitteet. Hanin (Sung Kang) ja Giselen (Gal Gadot) pieni säpinä on muuttunut romanssiksi ja heidät nähdäänkin pääasiassa yhdessä. Vaikka onkin jälleen hienoa nähdä tutut naamat yhtä aikaa ruudulla, ei ryhmädynamiikka toimi tässä samalla lailla kuin edellisessä. Hahmot suorittavat enemmän yksittäisiä tehtäviä siellä täällä, jolloin he eivät tunnu täysin yhtenäiseltä porukalta, mikä on harmi, sillä yksi Fast Fiven parhaista puolista oli mainiosti toimiva tiimi.
     Pahis Owen Shaw'na nähdään Luke Evans, joka oli tämän ilmestyessä vielä aika tuntematon naama, mutta nykyään hänet muistetaan mm. elokuvista Hobitti: Smaugin autioittama maa (The Hobbit: The Desolation of Smaug - 2013) ja Beauty and the Beast - Kaunotar ja hirviö (Beauty and the Beast - 2017). Evans on hyvä valinta osaan käheän äänensä kanssa, mutta valitettavasti hahmo ei täysin vakuuta. Leffan aikana ei tunnu saavan tarpeeksi hyvää käsitystä siitä, miksi Owen tekee pahoja juttuja. Häntä vain jahdataan, jotta elokuvalla olisi jonkinlainen kohde, samalla kun Lettya yritetään saada takaisin hyvisten puolelle. Ainakin Shaw'lla on tyylikäs omatekoinen auto, jolla voi kulkea nopeasti ja osua vastaantuleviin autoihin ilman, että omaan autoon tulee minkäänlaisia vahinkoja.
     Michelle Rodriguezin esittämä Letty toimii tosiaan Owenin tiimissä, sillä Fast & Furiousin kohtauksessa, jossa hänen luultiin kuolevan, hän vain vahingoittui pahasti ja menetti muistinsa. Hän ei siis tunnista vanhoja tuttujaan, mikä on toimiva ratkaisu, sillä silloin hänen saaminen Domin tiimiin on vaikeampaa. Eihän tämä kovin omaperäistä ole, mutta homma toimii. Rodriguezin näyttelijänlahjat eivät vain ole mitä taidokkaimmat, eikä hän ole erityisen hyvä koko elokuvan aikana. On hienoa nähdä hänet jälleen sarjassa, sillä hän oli tärkeä osa ensimmäistä elokuvaa, mutta näyttelijä ei vain oikein onnistu työssään.
     Elokuvassa nähdään myös pienessä roolissa Fast & Furious 5:stä tuttu poliisi Elena Neves (Elsa Pataky), joka suojelee Miaa mahdollisilta vaaroilta, sekä uusi poliisihahmo Riley Hicks (Gina Carano), joka toimii Hobbsin kanssa ja Fast & Furiousista tuttu pahis Braga (John Ortiz), joka liittyy Oweniin.




Domin tiimin jäsenet ovat eri puolilla maailmaa nautiskelemassa miljoonistaan, jotka he varastivat Rio de Janeirossa. Kun Hobbs saa Owen Shaw'ta jäljittäessään tietää, että Letty on yhä hengissä, hän saa Domin kasaamaan tiiminsä, auttaakseen häntä nappaamaan Shaw'n. Tästä lähtien elokuvassa nähdään lähinnä, kuinka Shaw'ta jahdataan takaa tai kuinka yritetään miettiä, miten Lettyn saisi takaisin hyvisten joukkoihin? Eipä oikeastaan mitään sen ihmeellisempää. Siinä missä Fast & Furious 5:ssä suunniteltiin mainiosti, kuinka ryöstö toteutetaan ja siihen valmistaudutaan eri tavoin, tässä suunnitteluosuudet eivät ole kovin mielenkiintoisesti toteutettuja, eivätkä ne tunnu oikein johtavan mihinkään. Lähinnä Domin tiimi vain odottaa, että Shaw nähdään jossain, jotta häntä voi jälleen ajaa takaa. Hahmot ovat kaikki lainsuojattomia, mutta sitä ei oikeastaan tuoda esille, eikä kiinnijäämisen riskiä ole nähtävissä kovin usein. Paikoitellen elokuva on hieman tylsä, mutta onneksi mukana on tyylikkäitä toimintakohtauksia, jolloin sarjan oikea tunne löytyy.

Fast & Furious 6 alkaa viedä sarjaa hieman epärealistisempaan suuntaan, vaikka asiat voisikin käytännössä toteuttaa, jos niitä suunnittelisi kauan. Jotkut stuntit ovat hölmön mahtipontisia, jolloin katsojana naureskelee, ettei sellainen voi mitenkään olla mahdollista. Hienoa onkin, että monet kohtaukset ovat oikeasti toteutettuja! Toimintaa viedään suureellisempiin mittoihin. Vai miltä kuulostaa, että päähahmot ajavat takaa Shaw'ta, joka ajelee panssarivaunulla moottoritiellä? Tai että osa tiimistä yrittää pysäyttää jättimäistä lentokonetta vaijereilla, samaan aikaan kun koneessa on loput tiimin jäsenistä tappelemassa pahiksia vastaan? Vielä kun lentokonekohtauksessa nähtävä kiitorata tuntuu olevan kymmeniä kilometrejä pitkä - ihan oikeasti kiinnittäkää huomiota, että kiitorata vain jatkuu ja jatkuu - niin kohtaustakin saadaan paisuteltua. Toimintakohtauksissa on hienoa, että Shaw'n tiimi koostuu myös hyvistä kuskeista, jolloin heistä on jotain vastustakin päähenkilöille.  Hölmöydet ovat elokuvan parasta antia, sillä muuten leffa yrittää olla aika vakava. Roman heittelee vitsejä, mutta vain osa niistä toimii tällä kertaa. Jännittäviä hetkiä ei ole kuin muutama ja paikoitellen tuntuukin, että elokuvan tarkoituksena on vain lämmitellä tulevaa seitsemättä osaa ja yhdistää vihdoin ja viimein Hurjapäät: Tokio Drift kunnolla tarinaan. Silti monet asiat ovat tarpeeksi toimivia, jolloin Fast & Furious 6 kuuluu sarjan parhaimmistoon... olemalla silti vain tasoa "ihan hyvä". Fast & Furious 5:n tasoon sillä on vielä pitkä matka.




Ohjaajana pysyy edelleen Justin Lin, mutta tämän elokuvan kohdalla tuntuu siltä, ettei hän täysin tiedä, mitä on tekemässä. Leffan suunnittelu tehtiin varmaan liian kiireellä ja siitä olisi luultavasti tullut parempi teos, jos kuvaukset olisivat alkaneet vaikka puoli vuotta myöhemmin ja elokuva olisi saanut ensi-iltansa vasta loppuvuodesta 2013. Kuvaus on leffassa paikoitellen hieman hätäistä ja etenkin nyrkkitappelu vankilassa on liian heiluvasti kuvattu. Onneksi mukana on myös paljon hienoja kuvia. Toimintakohtauksissa myös leikkaus on nopeatempoista. Jälkituotannossa myös joitain nyrkiniskuja on hieman nopeutettu, jotta taistelut olisivat vauhdikkaampia. Visuaaliset efektit ovat tyylikkäitä ja äänitehosteet tuovat mainiota lisäystä hurjasteluihin. Musiikista vastaa Lucas Vidal, mutta hänen työnsä ei pääse erityisemmin esille, vaikka toimiikin leffan aikana.

Elokuvasta on olemassa pidennetty Extended Cut, joka on Fast & Furious 5:n tavoin minuutin pidempi kuin teatteriversio. Extended Cut sisältää muutamia pienesti pidennettyjä kohtauksia, sekä muutamia vaihdettuja kuvia. Tällä kertaa pidennetty versio on saatavilla suomijulkaisuissakin, mutten koe tämänkään elokuvan kohdalla, että minuutin pidennys olisi tarpeellinen.

Blu-rayn kuvanlaatu on mainio. Lisämateriaalina Blu-raylla on poistettuja kohtauksia, hahmoista kertova neliosainen "The Making of Fast & Furious 6", toimintakohtauksista ja niiden autoista kertova neliosainen "Planes, Tanks and Automobiles", pätkä "Take Control", jossa päänäyttelijät ja ohjaaja Lin puhuvat elokuvasta ja aiemmista osista, autoista kertova kolmiosainen "It's All About the Cars", sekä tappeluista kertova "Hand to Hand Fury". Katsottavaa on yli puoleksitoista tunniksi.




Yhteenveto: Fast & Furious 6 on pettymys todella hyvän Fast & Furious 5:n jälkeen, mutta kuuluu silti sarjan parhaimmistoon - olemalla silti vain ihan kiva. Domin tiimin yhteishenki ei toimi samalla lailla ja he ovat enemmän erillään. Elokuvan pahis ei erityisemmin vakuuta, vaikka Luke Evans onkin hyvä näyttelijä ja häneltä löytyy kätevä auto. Toimintakohtaukset ovat tyylikkäitä ja paikoitellen yliampuvia. Lentokonekohtauksen kiitorata tuntuu oudon loputtomalta ja tankkikohtaus on leffan parasta antia. Valitettavasti elokuvan muut kohdat eivät ole kovin innostavia ja muutamassa kohtaa leffa tuntuu hieman tylsältä. Tuntuu, että tämä tehtiin hieman liian kiireellä ja suunnitteluun olisi voinut käyttää enemmän aikaa. Jos sarjan muut osat ovat toimineet, niin kannattaa myös Fast & Furious 6 vilkaista. Lopputekstien alussa nähdään vielä lyhyt kohtaus, joka yhdistää Hurjapäät: Tokio Driftin kunnolla sarjaan ja pohjustaa tulevaa Fast & Furious 7:aa (2015).




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.3.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Fast & Furious 6, 2013, Universal Pictures, Relativity Media, Original Film, One Race Productions, Dentsu Inc., Fuji Television Network, Universal Studios, F & F VI Productions A.I.E., Etalon Film


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti