lauantai 11. helmikuuta 2017

Arvostelu: Paranormal Activity 4 (2012)

PARANORMAL ACTIVITY 4 (2012)



Ohjaus: Henry Joost ja Ariel Schulman
Pääosissa: Kathryn Newton, Matt Shively, Aiden Lovekamp, Brady Allen, Stephen Dunham, Alexondra Lee ja Katie Featherston
Genre: kauhu, jännitys
Kesto: 1 tunti 28 minuuttia / Unrated: 1 tunti 36 minuuttia
Ikäraja: 16

Paranormal Activity (2007-2015) on yksi suosituimmista kauhuelokuvasarjoista 2000-luvulla. Koko juttua markkinoitiin aikoinaan pelottavimpana elokuvana ikinä ja vaikka se ei olekaan kaikkien mielestä totta, niin useat voivat varmasti myöntää, että jotain karmivaa niistä leffoista löytyy. Itse katsoin vuonna 2015 ensimmäistä kertaa muutaman sarjan ensimmäisen osan. Vuonna 2012 tehty neljäs osa ei kuitenkaan koskaan tullut televisiosta, joten sen katsominen alkoi jäädä minulta väliin. Joskus viime keväänä törmäsin kuitenkin Paranormal Activity 4:ään Makuunissa ja pitihän se vuokrata, kun halvalla lähti. Loppuvuodesta 2016 aloimme tyttöystäväni kanssa katsomaan sarjaa alusta alkaen. Kolme ensimmäistä löytyivät Netflixista, mutta neljännen kohdalla täytyi jälleen turvautua Makuunin apuun. Ensimmäisellä kerralla katsottuna kyseessä oli ehkä jopa sarjan jännittävin osa ja toivoin, että se olisi sitä myös toisella katselukerralla.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia Paranormal Activity (2007), Paranormal Activity 2 (2010) ja Paranormal Activity 3 (2011)!

Viisi vuotta Katien ja Hunter-lapsen katoamisen jälkeen erään perheen naapuriin muuttaa äiti ja hänen kummallinen Robbie-poikansa. Kun Robbie alkaa viettämään aikaa perheen nuoren Wyatt-pojan kanssa, teinityttö Alex huomaa, että heidän talossaan alkaa tapahtua kummia.

Viisitoistavuotiasta Alex-tyttöä näyttelee Kathryn Newton, joka toimii pääosassa hyvin. Hän on erilainen päähenkilö kuin aiemmat ja on hienoa, että vaihteeksi naishahmo on se, joka haluaa kuvata ja tutkia outoja asioita. Jo Paranormal Activity 2:ssa esiintynyt Ali oli hieman tällainen, mutta tässä hahmo toimii oikeasti. Alex on paikoitellen säikky tapaus, mutta häntä silti kiinnostaa tietää, mistä on kyse.
     Alexin Ben-ystävää (joka toivoisi olevansa enemmän kuin ystävä) esittää Matt Shively. Beniakin kiinnostaa talon tapahtumat, vaikka hän heittääkin niistä myös hieman vitsiä. Hän ehdottelee usein Alexille, eikä oikein tiedä haluaisiko hän olla Alexin poikaystävä, vai pelkästään päästä Alexin pöksyihin. Shively on hyvä roolissaan ja hän olisi voinut olla enemmän elokuvassa.
     Alexin pikkuveli Wyattina nähdään Aiden Lovekamp ja outona Robbie-poikana Braddy Allen. Wyatt haluaa olla Robbien kaveri ja leikkiä tämän kanssa, mutta Robbie ei tunnu kiinnostuvan mistään. Robbie ei näytä minkäänlaisia tunteita kasvoillaan ja edelliset elokuvat nähneenä voi tehdä johtopäätöksiä, kuka Robbie oikeasti on. Viimeistään nopeasti mainittu nimi "Toby" antaa selkeän vihjeen. Allen on erinomainen onton Robbien roolissa ja jälleen voi nähdä, kuinka lapset voivat olla karmivia, jos niin haluavat.
     Alexin ja Wyattin vanhempia näyttelevät Stephen Dunham ja Alexondra Lee, jotka eivät tee kovin paljoa elokuvassa, eivätkä he tietenkään usko mihinkään kummituksiin, vaan luulevat Alexin pilailevan. Katie Featherston palaa tuttuun Katien rooliinsa ja katsojalle syntyy nopeasti jännitys, kun Katie tulee mukaan tarinaan.

Paranormal Activity 4 on ensimmäinen JATKO-osa alkuperäiselle Paranormal Activitylle, kahden välissä ilmestyneen leffan ollessa esiosia. Nyt kun katsojilla on käsitys, mistä kaikki lähti liikkeelle, on entistä mielenkiintoisempaa nähdä, kuinka tarina jatkuu. Elokuva alkaa Paranormal Activity 2:n loppukohtauksella, jossa Katie tappaa Danielin ja Kristin, ja vie Hunter-vauvan. Siitä mennään viisi vuotta eteenpäin ja esitellään kokonaan uusi perhe, jota ei olla aiemmin nähty ollenkaan. Kun Robbien äiti joutuu sairaalaan, Robbie muuttaa tilapäisesti Alexin perheen luo. Aluksi perhe pitää kummallista Robbieta ihan mahtavana, mutta mysteeriset tapahtumat, joita hänen saapumisestaan seuraa, eivät varmasti ole kenenkään mielestä mahtavia.

Jälleen ovet avautuvat ja sulkeutuvat itsestään, eli sitä perus Paranormal Activitya, mitä on totuttu näkemään. Tällaisten lisäksi esineitä katoaa, kattokruunut heiluvat itsekseen ja kirjat putoilevat hyllystä. Elokuvassa tapahtuu outoja asioita päiväsaikaan enemmän kuin aiemmin, mutta se ei vähennä karmivuustasoa. Tämä saattaa nimittäin olla karmivin Paranormal Activity -elokuva tähän mennessä. Outouksia nimittäin tapahtuu useammin ja ne ovat alusta alkaen todella kummallisia. Tässä myös nähdään outoja, liikkuvia muotoja, jotka syntyvät mitä luultavimmin itse demonista, joka on piinannut ihmisiä jo neljän elokuvan verran. Jännitys kasvaa jälleen loppua kohti ja homma jätetään taas auki, jolloin demoni voi jatkaa mellastustaan tulevissakin osissa.

Elokuvan ovat ohjanneet Paranormal Activity 3:n tavoin Henry Joost ja Ariel Schulman. He selvästi tietävät, mihin suuntaan haluavat tarinaa viedä ja he keksivätkin toimivia uusia juttuja sarjaan mukaan. Tämäkin osa on toteutettu "found footage" -tyylillä, jossa hahmot itse kuvaavat kaiken. Uutena keksintönä ovat videochattia hyödyntävät kuvat, joita elokuvassa nähdään useita. Erityisesti ei selitetä, miksi Alex kantaa kameraa kaiken aikaa mukanaan, mutta mikäs siinä. Leikkaus on ihan sujuvaa, vaikka jotkut kohtaukset alkavat tönkösti ja jotkut loppuvat tönkösti. Visuaaliset tehosteet ovat ihan kivoja, mutta äänitehosteet ovat erittäin mainioita. Musiikkia ei ole tähänkään osaan sävelletty.

Tästäkin Paranormal Activity -elokuvasta on olemassa kaksi versiota: alkuperäinen teatteriversio ja pidempi Unrated-versio, joka sisältää uusia kohtauksia, jotka nostavat jännitystasoa. Päähahmojen esittely on myös erilainen pidemmässä versiossa. Itse olen nähnyt vain Unrated-version elokuvasta.

Yhteenveto: Paranormal Activity 4 vie karmivuutta jälleen pidemmälle ja tällä kertaa asioita tapahtuu paljon enemmän päivisin, mikä on toimiva muutos. Hyvänä lisäyksenä ovat tietokoneiden nauhoittamat videochatit, jotka tuovat erilaisen syyn "found footage" -tekniikkaan. Jännitystä luodaan mainiosti ja karmivia asioita on enemmän kuin aiemmin. Kathryn Newton on toimiva pääosassa ja Brady Allen on loistava valinta oudoksi Robbie-pojaksi. Loppu jätetään jälleen auki, enkä ole tämän jälkeen tehtyjä osia nähnyt, joten mielenkiinnolla odotan, mitä Paranormal Activity: The Marked Onesilla (2014) ja Paranormal Activity: The Ghost Dimensionilla (2015) on tarjottavanaan. Jos pidit aiemmista osista, niin uskoisin, että tämäkin toimii. Siinä on toimivia viittauksia aiempiin osiin ja se saattaa olla sarjan paras osa.




Kirjoittanut: Joonatan, 4.1.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.heyuguys.com
Paranormal Activity 4, 2012, Paramount Pictures, Blumhouse Productions, Solana Films, Room 101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti